Version in English:

For version in English, please click here


OBS. Denne blog opdateres ikke længere.
I stedet er du velkommen til den Facebook-gruppe, jeg har startet med emnet Nonduality - Oneness - Advaita.
Du kan finde gruppen ved at klikke her.


Introduktion
Non-dualitet er en spirituel lære med urgamle rødder. Den ses også ofte betegnet med sanskrit-ordet Advaita.
Non-dualitet er min oversættelse af det engelske "non-duality". Det kunne med god ret også oversættes med "ikke-dualitet" eller "non-dualisme", men jeg har valgt at bruge betegnelsen non-dualitet gennem hele bloggen.
Formålet med bloggen er udelukkende at dele oplysninger og henvisninger til bøger og websteder om non-dualitet, jeg har haft stor glæde af. Derimod ønsker jeg på ingen måde at udgive mig for at være "ekspert" på området.

Eventuelle spørgsmål kan mailes til mig på citron16@gmail.com

Med non-dualitet stopper al spirituel søgen. Som Nisargadatta Maharaj påpegede, "the seeker is the sought" - "den søgende er selv det, der søges efter".
Hvorfor søge efter "befrielse fra lænkerne", når der ingen lænker er, og intet at befri?



tirsdag den 21. september 2010

Ramana Maharshi

For mange vil navnet Ramana Maharshi (1879-1950) allerede lyde bekendt. Og intet overraskende i det, for her har vi at gøre med en enestående mester i advaita/non-dualitet. Selv om der nu er gået 60 år siden hans død, er der en umådelig dragende kraft omkring Ramanas navn og gerning.

Man kan læse mange steder om den begivenhed, der indtraf for den 16-årige Venkataraman, som var Ramanas drengenavn. Det vil sige noget i retning af, hvordan en intens oplevelse af død og dødelighed på et kort øjeblik blev forvandlet til en erkendelse, der transcenderer alle ord. Ikke længe efter forlod Ramana sit fødehjem og drog til området omkring Tiruvannamalai i Sydindien. Der blev med årene opbygget en ashram omkring ham, og han modtog tusindvis af besøgende og spirituelt søgende mennesker. Åbenlyst har mødet med Ramana Maharshi været absolut afgørende for en stor mængde mennesker.

Hermed er blot ultrakort antydet nogle få omstændigheder omkring Ramana Maharshi. Man kan finde massevis af materiale og historier om Ramana på nettet. Eksempelvis på den officielle Ramana Maharshi-webside, der administreres af Sri Ramanasramam, dvs. Ramanas ashram i Tiruvannamalai. Her kan man også abonnere på nyhedsbreve med oplysninger om, hvad der foregår i ashramen, beretninger fra folk der har været hos Ramana, og meget mere.

I den umådeligt smukke bog "The Essential Teachings of Ramana Maharshi - A Visual Journey" finder man enestående fotos af Ramana, de fleste af dem taget i ashram'en i Tiruvannamalai. Billederne er ledsaget af korte sentenser fra Ramana, og i starten finder man en udmærket kort introduktion til Ramanas lære, samt en kort biografi om ham. Det er en ubeskriveligt hjertevarmende og inspirerende bog. Og selv om sentenserne fra Ramana vel at mærke er løsrevet fra deres oprindelige kontekst, vil jeg varmt anbefale den.

Hvad er så substansen i Ramana Maharshis lære? Den nok mest læste bog om emnet er David Godman's "Be As You Are - The Teachings of Sri Ramana Maharshi". David Godman er født i 1953 og har således ikke selv haft personlig berøring med Ramana, men har haft bl.a. en stor mængde nedskrevne dialoger med Ramana til rådighed. Bl.a. kan man i bogen læse om to forskellige spirituelle praktikker, henholdsvis "Self-enquiry" og "Surrender". David Godman forsøger efter bedste evne at forklare hvad disse "metoder" går ud på, og udrede misforståelser omkring dem. Og via David Godman's webside kan man e-maile til ham, hvis man har spørgsmål. Det kan måske være en god idé - for jeg synes, bogen efterlader et stort spørgsmål om, hvordan man "bruger" non-dualitet i sit liv her og nu.

Gilbert Schultz hævder i et blog-indlæg fra september 2010, at der aldrig været nogen "officiel efterfølger" efter Ramana Maharshi, eller nogen virkelige "efterfølgere" efter ham i det hele taget - selv om mange har præsenteret sig selv som efterfølgere. Man kan jo kigge på indlægget og dømme selv! Det indeholder også et smukt citat fra Ramana, der godt kan siges at udtrykke hans lære i en nøddeskal.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar