Version in English:

For version in English, please click here


OBS. Denne blog opdateres ikke længere.
I stedet er du velkommen til den Facebook-gruppe, jeg har startet med emnet Nonduality - Oneness - Advaita.
Du kan finde gruppen ved at klikke her.


Introduktion
Non-dualitet er en spirituel lære med urgamle rødder. Den ses også ofte betegnet med sanskrit-ordet Advaita.
Non-dualitet er min oversættelse af det engelske "non-duality". Det kunne med god ret også oversættes med "ikke-dualitet" eller "non-dualisme", men jeg har valgt at bruge betegnelsen non-dualitet gennem hele bloggen.
Formålet med bloggen er udelukkende at dele oplysninger og henvisninger til bøger og websteder om non-dualitet, jeg har haft stor glæde af. Derimod ønsker jeg på ingen måde at udgive mig for at være "ekspert" på området.

Eventuelle spørgsmål kan mailes til mig på citron16@gmail.com

Med non-dualitet stopper al spirituel søgen. Som Nisargadatta Maharaj påpegede, "the seeker is the sought" - "den søgende er selv det, der søges efter".
Hvorfor søge efter "befrielse fra lænkerne", når der ingen lænker er, og intet at befri?



lørdag den 11. september 2010

Ranjit Maharaj

Shri Ranjit Maharaj (1913-2000) er uden tvivl langt mindre kendt end Nisargadatta Maharaj, men er afgjort et spændende bekendtskab. Begge disse advaita-lærere havde kuriøst nok samme lærer, Siddharameshwar Maharaj, og i essensen er der efter min opfattelse ingen forskel mellem dem i det, de har lært fra sig. Ranjit Maharaj beherskede i modsætning til Nisargadatta det engelske sprog, og kunne derfor på en mere direkte måde kommunikere med de vesterlændinge, der opsøgte ham. Han anvender også delvist andre ord og begreber end Nisargadatta, og hans "stil" virker meget afslappet og til tider næsten slagfærdig. Men det er alt sammen karakteristika på et ydre og i sidste ende ligegyldigt plan. I kernen af tingene formidler begge lærere advaita, non-dualitet, på en lysende klar og yderst stringent måde.

Ranjit Maharaj begyndte først at undervise i non-dualitet i en alder af 70 år, men ud over den undervisning han gav i sit hjem i Mumbai (Bombay), nåede han så også at rejse rundt i både Europa og USA. En mængde af dialogerne med Ranjit Maharaj er nedfældet i den vidunderlige bog "Illusion vs. Reality", som jeg synes fremstår som en af de helt centrale publikationer inden for advaita/non-dualitet. Man kan kun være taknemmelig over for Robert Wolff for det store arbejde, han har gjort med at transskribere disse dialoger og udgive dem.

Når man læser de 36 dialoger  i "Illusion vs. Reality" fra ende til anden, er det egentlig det samme essentielle "budskab" der bliver hamret ind i ens bevidsthed hele tiden. Senere kan man så også bare slå op hvor som helst i bogen og få den samme velgørende "medicin" hver gang. Ranjit Maharaj har en befriende evne til at afmontere ens mentale forestillinger, opløse dem i deres bestanddele, så de smuldrer til det ingenting, de er. For eksempel står det klart, at "Uvidenhed" ("Ignorance") og "Viden" ("Knowledge") i sidste ende begge er illusioner. Herudover vil jeg dog ikke referere bogens indhold, da det er meningsgløst at løsrive ting fra deres kontekst. Tag hellere selv fat på dette enestående værk!

Som det næppe kan overraske i disse YouTube-tider, kan man finde adskillige videoklip med Ranjit Maharaj, eksempelvis dette fra en af hans samtaler i Tyskland. Det er herligt at se ham og andre tale "live" om non-dualitet. Men videoklip-kulturen bliver også let en fragmentarisk og overfladisk tilgang til non-dualitet. Det er en fortrinlig investering at sætte sig med en bog i ro og fred, og opnå en helt anden dybde og gennemtrængende effekt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar