Version in English:

For version in English, please click here


OBS. Denne blog opdateres ikke længere.
I stedet er du velkommen til den Facebook-gruppe, jeg har startet med emnet Nonduality - Oneness - Advaita.
Du kan finde gruppen ved at klikke her.


Introduktion
Non-dualitet er en spirituel lære med urgamle rødder. Den ses også ofte betegnet med sanskrit-ordet Advaita.
Non-dualitet er min oversættelse af det engelske "non-duality". Det kunne med god ret også oversættes med "ikke-dualitet" eller "non-dualisme", men jeg har valgt at bruge betegnelsen non-dualitet gennem hele bloggen.
Formålet med bloggen er udelukkende at dele oplysninger og henvisninger til bøger og websteder om non-dualitet, jeg har haft stor glæde af. Derimod ønsker jeg på ingen måde at udgive mig for at være "ekspert" på området.

Eventuelle spørgsmål kan mailes til mig på citron16@gmail.com

Med non-dualitet stopper al spirituel søgen. Som Nisargadatta Maharaj påpegede, "the seeker is the sought" - "den søgende er selv det, der søges efter".
Hvorfor søge efter "befrielse fra lænkerne", når der ingen lænker er, og intet at befri?



torsdag den 2. september 2010

Nisargadatta Maharaj

Den indiske lærer Nisargadatta Maharaj (1897-1981) indtager en helt central placering inden for advaita (non-dualitet), og nulevende lærere såsom Bob Adamson står klart "i gæld" til Nisargadatta. Han er ganske enkelt ikke til at komme uden om. Bruger man den nødvendige tid og energi på at sætte sig ind i Nisargadattas lære, bliver man efter min mening mere end rigeligt belønnet. Måske kan det opleves som svær læsning i begyndelsen, og måske også betydeligt sværere end at læse fx Bob Adamson eller John Wheeler. Men det betaler sig at læse tingene igen og igen, indtil ens eget sind bliver mere passivt, og "budskabet" står mere klart. Eller også er forståelsen der bare med det samme!

I bl.a. indledningen til bogen "Jeg er det" kan man læse en kort biografi om Nisargadatta, herunder om hans møde med sin lærer Siddharameshwar Maharaj i årene 1933-36. Gennem mange år og helt op til sin død i 1981 modtog Nisargadatta spirituelle søgende under meget beskedne forhold i sin bolig i Mumbai (Bombay). Og det er netop hans svar på spørgsmål fra besøgende, der er det gennemgående element i bøgerne om ham. Nisargadatta skrev aldrig selv noget, så vi kan være lykkelige for, at bl.a. Maurice Frydman og Ramesh Balsekar har noteret mængder af udtalelser fra ham.

Det mest kendte værk med spørgsmål til og svar fra Nisargadatta er uden tvivl "I Am That", der som ovenfor antydet er oversat til dansk med titlen "Jeg er det". Den danske oversættelse af denne klassiker kan heldigvis stadig fås.

Personligt er jeg dog endnu mere begejstret for bøgerne "The Nectar Of Immortality" og "The Ultimate Medicine". Begge bøger indeholder samtaler med Nisargadatta fra de sidste år (ca. 1979-1981) inden hans død. Som det er nævnt i forordet til "The Ultimate Medicine", repræsenterer disse bøger Nisargadattas endelige, ultimative lære - hvor han begrænser sig til udelukkende at behandle de absolutte nøglespørgsmål på det dybest mulige niveau. Det er ubeskriveligt værdifuldt at få præsenteret essensen af Nisargadattas lære i en så kondenseret form.

I årene 1976-77 deltog australske Mark West i adskillige af Nisargadattas samtaler i Mumbai, og heldigvis for os andre tog han flittigt noter fra samtalerne. Mark har udgivet noterne i bogen "Gleanings from Nisargadatta", som er en fortrinlig indgang til at fordybe sig i Nisargadattas lære. Det er også dejligt at læse Mark's bemærkninger i indledningen om, hvordan bogen blev til, og hvorfor Nisargadattas lære efter hans opfattelse er så enestående. Han skriver bl.a., at bogen lige så godt kunne kaldes "The Highest Philosophy"  ("Den højeste folosofi") eller "The End of all Philosophy" ("Enden på al filosofi"). Så kort kan det siges.

Blandt andre bøger kan anbefales et meget smukt værk med korte sentenser af og fotos af Nisargadatta, med titlen "The Wisdom-Teachings Of Nisargadatta Maharaj - A Visual Journey". En dejlig hjertevarmende bog, som også indeholder en udmærket kortfattet biografi om Nisargadatta og en kort introduktion til hans lære. Det skal dog bemærkes, at bogens sentenser er "revet ud" af hver deres kontekst, og for få et mere fuldstændigt billede af Nisargadattas lære er det en god idé også at give sig i kast med fx de tidligere nævnte "The Nectar Of Immortality", "The Ultimate Medicine" og "Gleanings from Nisargadatta".

Som man kan se ved opslag på Google, omtales Nisargadatta Maharaj på adskillige websider. Ingen af disse kan så vidt jeg ved hævdes at være "officiel hjemmeside" vedrørende Nisargadatta, hvis man leder efter en sådan. Der er en enkelt af de sider, jeg har fundet, jeg vil anbefale - her er den. Ikke mindst er den indledende tekst, hvor Nisargadatta beskriver hvordan han blev "oplyst" ved at følge sin lærers enkle anvisning om ihærdigt at holde fast i fornemmelsen "Jeg Er", meget smuk og inspirerende!

På YouTube kan man finde videooptagelser med Nisargadatta, eksempelvis denne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar